گزارش/ مدیرعامل شرکت کشاورزی رضوی، از دستاوردهای بزرگ در حوزه افزایش راندمان تولید، بهره‌وری آبیاری و اصلاح نژاد دام‌ها در سال ۱۴۰۳، توسط این شرکت ،خبر داد.

به گزارش آستان نیوز، آرش فرزادنیا، مدیرعامل شرکت کشاورزی رضوی، از موفقیت‌های بزرگ این شرکت در سال ۱۴۰۳ خبر داد و اعلام کرد: باوجود مشکلاتی همچون قطعی برق و کمبود منابع آبی، این شرکت توانسته است با استفاده از فناوری‌های نوین کشاورزی و دامپروری، بهره‌وری در تولید محصولات زراعی، باغی و دامی را به طرز چشمگیری افزایش دهد، به‌ویژه در پروژه‌های آبیاری مدرن و اصلاح نژاد دام‌، گام‌های مهمی، برداشته شده است.

کشاورزی پایدار، توسعه منابع آب‌وخاک

شرکت‌های کشاورزی آستان قدس رضوی در دهه‌های ۴۰ تا ۷۰ شمسی تأسیس شده‌ و تا سال ۹۷ به‌صورت مستقل، در حال فعالیت بودند.
پس از آن، باهدف مدیریت واحد، استفاده بهینه از ظرفیت‌های موجود در حوزه کشاورزی، دامپروری و دیگر فعالیت‌های مرتبط در جغرافیای آستان قدس رضوی و به‌منظور توسعه مناسب فعالیت‌ها، هم‌افزایی بیشتر و همچنین ایجاد و مدیریت زنجیره تأمین، ۸ مجتمع کشاورزی وابسته به آستان قدس رضوی، در بازه زمانی سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ در شرکت کشاورزی رضوی ادغام شد.
شرکت کشاورزی رضوی با تمرکز بر کشاورزی پایدار، توسعه منابع آب‌وخاک، و بهره‌برداری بهینه از اراضی وقفی در زمینه کشاورزی و دامپروری، فعالیت‌های خود را ادامه می‌دهد.
این شرکت با استفاده از فناوری‌های نوین کشاورزی و سیستم‌های مدیریت منابع، گام‌های مؤثری در راستای افزایش تولید و بهره‌وری برداشته است.هدف این شرکت کشاورزی علاوه بر تولید محصولات کشاورزی و دامی باکیفیت بالا، ارتقای سطح درآمدزایی و پایداری اقتصادی موقوفات است.
در سال‌های اخیر، چالش‌های مختلفی از جمله قطعی برق چاه‌ها، مخاطرات اقلیمی همچون سیلاب و تگرگ بهاره و کمبود منابع آبی، تأثیرات زیادی بر روند تولید محصولات کشاورزی و دامی گذاشته، اما باوجود این مشکلات، شرکت کشاورزی رضوی توانسته با استفاده از روش‌های نوآورانه و سرمایه‌گذاری در پروژه‌های بهبود بهره‌وری، سطح عملکرد تولید را نسبت به سال‌های گذشته افزایش دهد.دراین‌خصوص، سراغ آرش فرزادنیا مدیرعامل شرکت کشاورزی رضوی و هراتی، معاون فنی و تولید این شرکت رفتیم تا به بررسی اقدامات اساسی انجام ‌شده در زمینه تولید محصولات زراعی، باغی و دامی، به‌ویژه در راستای استفاده بهینه از منابع آبی و بهبود کیفیت محصولات، بپردازیم.

نتایج مطلوب در مقابل چالش‌های متعدد

فرزادنیا بیان کرد: «شرکت کشاورزی رضوی باهدف بهره‌برداری بهینه از اراضی وقفی و توسعه پایدار در حوزه کشاورزی و دامپروری فعالیت می‌کند.این شرکت در راستای تولید محصولات باکیفیت بالا و افزایش درآمدزایی موقوفات، اقدام به استفاده از فناوری‌های نوین کشاورزی، توسعه سیستم‌های آبیاری مدرن، و اصلاح الگوهای تولید، کرده است.»
وی، گفت: «در سال‌های اخیر، شرکت کشاورزی با چالش‌های متعدد از جمله قطعی برق، تغییرات اقلیمی و کاهش منابع آبی روبه‌رو بوده است. اما باوجود این چالش‌ها، با استفاده از تکنیک‌های پیشرفته در کشاورزی و دامپروری، توانسته است به نتایج مطلوبی، دست یابد.»
در بخش دامپروری نیز، مدیرعامل شرکت کشاورزی رضوی خبر داد، این شرکت موفق به تولید بیش از ۱۵ هزار و ۵۰۰ رأس بره در ۶واحد دامپروری خود در سال مالی ۱۴۰۳ شده است وبا توجه به توسعه دامپروری صنعتی و به‌روزرسانی واحدهای دامپروری، گام‌های مهمی در اصلاح نژاد دام‌ها برداشته شده است.
وی درادامه، توضیح داد :  تأمین قوچ‌های اصلاح نژادی با ژن چندقلوزایی برای افزایش توان بره ‌زایی، یکی از اقدامات اساسی در راستای بهبود تولید دام‌های سبک بوده است.
وی اضافه کرد: افزایش تولید گوشت دام سبک به عنوان فرآورده اصلی این واحدها، از دیگر دستاوردهای این بخش است.
همچنین با تأمین کنسانتره با کیفیت و فرمول اختصاصی، تحت نظارت کارشناسان فنی شرکت، بهبود تغذیه دام و افزایش بهره‌وری در واحدهای دامپروری، صورت گرفته است .

مدیریت منابع آبی 

فرزادنیا در خصوص پروژه‌های آبیاری و استفاده بهینه از منابع آبی، گفت: باهدف استفاده بهینه از منابع آب، شرکت کشاورزی رضوی اقدامات مهمی، در راستای مدیریت منابع آبی به اجرا درآورده است. یکی از مهم‌ترین پروژه‌ها، احداث استخرهای ذخیره آب به ظرفیت ۱۵۰ هزار مترمکعب، برای ذخیره حقابه موقوفات سمنان و دامغان بوده که بزرگ‌ترین پروژه اجرایی اخیر شرکت، محسوب می‌شود. این پروژه‌ها، نقشی حیاتی در بهبود دسترسی به منابع آبی و مدیریت پایدار آن‌ها ایفا کرده‌اند.
وی افزود: همچنین، احیای قنوات و چاه‌ها، نوسازی سیستم‌های آبیاری و به‌کارگیری سیستم‌های آبیاری زیرسطحی در سطح باغات و مزارع، گام‌هایی اساسی در راستای بهینه‌سازی مصرف آب

وافزایش بهره‌وری بوده است.در حال حاضر، بیش از ۹۰ درصد از آبیاری محصولات کشاورزی ما، توسط سیستم‌های آبیاری تحت‌فشار صورت می‌گیرد که نشان‌دهنده توجه ویژه شرکت به مدیریت بهینه منابع آبی است.

چالش‌ها و راهکارها 

فرزادنیا، در خصوص چالش‌ها هم بیان کرد: این شرکت باوجود چالش‌های مختلفی همچون خاموشی غیرمنتظره برق چاه‌ها، کاهش منابع آبی و مخاطرات اقلیمی مانند تگرگ و سیلاب‌های بهاره، توانسته است راندمان عملکرد تولید را نسبت به سال‌های گذشته بهبود بخشد.
این چالش‌ها به‌ویژه در حوزه باغات هسته‌دار و دانه‌دار، کاهش تولید پسته را به همراه داشته است، اما اصلاح باغات و تغییر ارقام، چشم‌انداز مثبتی برای آینده این محصول، ایجاد کرده است.
وی بیان کرد: شرکت کشاورزی رضوی با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و مدیریت مؤثر منابع، توانسته است در مسیر توسعه پایدار و افزایش بهره‌وری در کشاورزی و دامپروری، گام‌های مؤثری بردارد. اقدامات صورت‌گرفته در راستای مدیریت منابع آبی، اصلاح ساختار تولیدات زراعی و دامی و استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته در آبیاری و کشت، نشان‌دهنده موفقیت این شرکت در عبور از چالش‌ها و دستیابی به نتایج مطلوب است.

تحولات در تولید محصولات زراعی و باغی

هراتی، معاون فنی و تولید هم در ادامه، در خصوص تولید محصولات زراعی و باغی، اظهار داشت: در حوزه تولید محصولات زراعی و باغی، شرکت کشاورزی رضوی توانسته باوجود چالش‌های قطعی برق و مخاطرات طبیعی، عملکرد خود را افزایش دهد.
تولید محصولات استراتژیک مانند گندم، جو، کلزا، چغندرقند، پنبه و پسته به ترتیب معادل ۱۲۷۲۳، ۳۸۲۶، ۱۰۲۵، ۲۹۰۰۰، ۱۶۱۰ و ۳۶۰ تن بوده است.
در این میان، اصلاح باغات پسته و تغییر ارقام برای افزایش تولید در سال‌های آتی، از اقدامات مهم در راستای بهبود کیفیت و افزایش عملکرد این محصول بوده است.
هراتی همچنین افزود: طرح ارزیابی مقایسه ارقام و انتخاب بهترین ارقام در سطح کشت و صنعت‌های تابعه، یکی دیگر از پروژه‌های اجرایی است که به افزایش عملکرد تولید در واحد سطح، کمک کرده است. همچنین، کشت محصولات کم‌آب ‌طلب و کم نهاده، از جمله زیره و گندم کم نهاده، در دستور کار قرار گرفته که گامی مؤثر در مقابله با کاهش منابع آبی و افزایش بهره‌وری بوده است. معاون فنی و تولید شرکت کشاورزی رضوی، اظهار داشت: در آینده، با اجرای پروژه‌های بیشتر در زمینه استفاده از آب تصفیه شده شهری برای آبیاری، نوسازی ناوگان کشاورزی و توسعه کشت محصولات کم‌آب طلب، این شرکت به مسیر رشد و توسعه پایدار خود ادامه خواهد داد.این دستاوردها می‌تواند الگویی مؤثر برای دیگر شرکت‌های مشابه و نهادهای کشاورزی در کشور، باشد.
گفتنی است، باتوجه‌به اقدامات صورت‌گرفته، شرکت کشاورزی رضوی در سال ۱۴۰۳ توانسته است باوجود محدودیت‌های فراوان، افزایش تولید و بهبود بهره‌وری در حوزه‌های مختلف کشاورزی و دامپروری را، به ارمغان بیاورد.در زمینه کشاورزی، تولید محصولات استراتژیک همچون گندم، جو، کلزا، چغندرقند و پنبه، با موفقیت بالا رفته است. اصلاح بافت خاک، بهبود تغذیه گیاهی و انتخاب ارقام مقاوم به تغییرات اقلیمی، همگی از جمله عوامل مؤثر در این پیشرفت، بوده‌اند.